När man ser stjärnor som Novak Djokovic eller Serena Williams spela tennis kan man tro att de är omänskliga. Hur kan man annars förklara att de klarar av att ta alla otagbara bollar och dessutom orka springa till synes hur länge som helst? Det kan kännas omöjligt att bli lika bra själv.
Hur blir man lika bra som Novak Djokovic eller Serena Williams?
Genom att jämföra olika områden, bl a idrott, musik och kirurgi, har forskning kommit fram till att det krävs att man lägger ned ca 10 000 timmar för att bli riktigt bra på något, bli en expert. Om man lägger ned 8 timmar om dagen, året om, innebär det att det tar ungefär 3,5 år. Det är lång tid, och det är inte säkert att man blir världsetta för det. För att bli bättre krävs det alltså att man lägger ned tid. Vill man bli väldigt bra krävs det mycket tid.
Kan alla bli lika bra som Novak eller Serena?
Nej, alla kan inte bli lika bra som de, men varje person kan bli mycket bättre än vad han/hon själv tror. Hur bra beror på:
den medfödda talangen: Ett bra exempel är Usain Bolt. Han är explosiv samtidigt som han är lång. Det ger honom en stor medfödd fördel.
tiden man lägger ned: Det gäller att man är beredd att lägga ned de timmar som krävs för att bli så bra som man hävdar att man vill bli, annars får man problem.
hur man använder tiden: Mycket av innehållet i denna artikelserie berör denna punkt.
Figuren ovan visar hur det går till när man lär sig något. I början, innan man sätter igång, har man bara sin naturliga förmåga. När man börjar träna, börjar man jobba upp en inlärd förmåga, det kan t ex vara förmågan att spela volley. Med tiden, läggs den inlärda förmågan till den naturliga förmågan. Med volleyexemplet innebär det att man kan börja använda volleyn i sitt spel. Efter ännu en tid går det inte längre att skilja den inlärda förmågan från den naturliga. Tillsammans utgör de en ny upplevd naturlig förmåga. Med volleyexemplet innebär det att man upplever att man alltid kunnat spela volley. I det här läget börjar man lära sig nya saker, t ex förmågan att slå en stoppvolley, och en ny inlärd förmåga byggs upp. Efter en tid igen, slås den inlärda förmågan och den upplevda naturliga förmågan till en ny upplevd naturlig förmåga. Nu tror spelaren att stoppvolleyn alltid funnits i spelregistret.
I början går det fort. Den inlärda förmågan kan vara ganska stor, och man utvecklas snabbt. Typiskt är dock att det blir svårare och svårare att utvecklas ju duktigare man blir. Det visar den röda utvecklingskurvan i figuren. I början lutar den brant uppför, för att med tiden plana ut.
Alla kan inte bli bäst i världen på tennis, men alla kan bli bättre. Är man ambitiös kan man nå toppen av sin utvecklingskurva och se hur långt det räcker i konkurrensen. Men de flesta som försöker kommer inte att nå sin egen utvecklingstopp av olika skäl.
Syftet med dessa artiklar är inte att avskräcka läsaren från att försöka bli bättre i tennis. Syftet är att ge en bättre förståelse för hur man kan ta nästa stora steg i sin utveckling, oavsett om man är nybörjare, eller är mitt uppe i ett seriöst försök att bli så duktig att man kan leva på sin tennis. Utmaningarna kan verka väldigt olika, men oftast har de liknande lösningar. Det positiva är:
“Du kan alltid bli bättre, och bättre än du själv tror!“
Hur sätter jag igång?
Att bli bättre kan liknas vid att göra en resa. Det gäller att veta var man är, vart man ska och hur man kommer dit. Om det gäller en bilresa har man kanske en kartbok som visar svaren. I resan att bli bättre har man en annan slags karta. Denna karta består av de olika egenskaper som en tennisspelare behöver. Om man inte känner till dessa egenskaper har man ingen aning var man är eller vad nästa steg kan vara för att komma dit man vill.
Nedan finns en lista på sex viktiga egenskaper för en tennisspelare. Egenskaperna är viktiga i en enskild match men även generellt. Ordningen är ett försök att visa de som ger mest positiv effekt på utvecklingen först och de som kanske är svårare att ta till sig, eller inte så viktiga i början av sin utveckling, sist.
I efterföljande artiklar kommer varje egenskap att diskuteras mer i detalj.
Inställning – tar ansvar – är nyfiken – driven av glädje – målinriktad – tar initiativ
Fysik – Styrka – Kondition – Smidighet – Koordination – Återhämtning
Teknik – Grundslag, nätspel, serve – Fotarbete – Val av slag – Speluppfattning
Psyke – Koncentration – Hantering av känslor
Taktik
Förberedelse – Aktiviteter – Utrustning
Ha det bra till nästa gång!
Opmerkingen